Hypnoterapi

Det er mange som synes at hypnose er tull. Mange er redd for å komme i transe og for bli der, samt at de er redde for at eventuelle hemmeligheter kan avsløres.

La meg få rette opp i de mest vanlige mytene om hypnose:

Er det mulighet for at en person som befinner seg i en eventuell transe ikke kan returnere tilbake til bevisst tilstand igjen? Å være i hypnose innebærer en situasjon hvor personen er i en spesiell emosjonell tilstand.
Det er ikke det samme som søvn. Det er et nivå før søvn. Det er ikke mulig å «ikke returnere», fordi man har selvkontroll over det som skjer. Transe er en tilstand av fordypelse hvor personen blir litt mer avslappet (lik en følelse av fred/indre ro).

Kan man utføre selvhypnose? Anbefales det. I følge Dr. Milton Erickson er all hypnose selv hypnose, fordi hypnose prosessen ikke er noe som skjer i terapeuten, men i kunden. Selvhypnose er mulig både på egenhånd, samt under terapi. Fra det øyeblikket man kan utføre selvhypnose, og vet hvordan det kan brukes, så kan man gjøre det overalt.

Kan man bli avhengig av hypnose? Nei, ikke i det helle tatt. Hypnoterapeuten skaper den autonomi og uavhengighet som mangler.
Personen blir programmert for å ta kontroll over sitt eget liv.

Er det hypnose og avslapping det samme? Nei, ikke i det helle tatt.
Noen induksjonsveier i hypnose utføres med induksjon av avslapning, men det er ikke det samme.

Kontrollerer hypnoterapeuten prosessen, og kan hypnoterapeuten manipulere kunden? Nei, ikke i det hele tatt. Det finnes en del av sinnet som alltid vil være årvåken. Den delen vet akkurat hva personen gjør.

Blir personen «bevisstløs» i en transe? «Bevisstløs» er kanskje ikke riktig ord å bruke her. Hypnose er en tilstand med optimal og fokusert oppmerksomhet. Det vil si at personens oppfatning er på et dypere nivå.